image009

Arkitektura e shkollave

Besmira Caca Hulumtim Leave a Comment

Pjesë nga hulumtimi që Atelier Albania po kryen në lidhje me rimendimin e shkollave si qëndra komunitare. Shkollat dikur Ndërtimi i shkollave në Europë filloi kryesisht në gjysmën e dytë të shekullit të 19-të, kur u rregullua sistemi arsimor. Deri në atë kohë mësimi zhvillohej në shtëpinë e një mësuesi. Diskutimet rreth arkitekturës së shkollave filluan herët, të nxitura nga …

Besmira CacaArkitektura e shkollave
image007

Projekti fitues i konkursit të fototekës Marubi

Besmira Caca Opinion 1 Comment

Arti i fotografisë në Shqipëri fillon me studion e parë të hapur në 1858 nga Pjetër Marubi në Shkodër. Pjetër Marubi (1834-1903) ishte një mjeshtër i vërtetë i fotografisë dhe studioja e tij ishte një laborator i fotografisë artistike që në hapat e saj të parë. Fotografitë e Marubëve kanë një rëndësi etnografike, historike dhe gjeografike. Brezi i dytë i …

Besmira CacaProjekti fitues i konkursit të fototekës Marubi
ml_Sowjetmoderne 1955-1991_06

Përshtypje nga Leksioni i Dietmar Steiner mbi Modernizmin Sovietik

Opinion Leave a Comment

Në Muzeun Historik Kombëtar, më datë 31 Mars 2014, u zhvillua një leksion tepër interesant mbi trajtimin e objekteve të mbetura nga periudha e Bashkimit Sovjetik. Prezantues ishte Ark. Dietmar Steiner, drejtori i Qendrës së Arkitekturës në Vienë, i cili dha një prezantim përmbledhës të projektit kërkimor të titulluar “Modernizmi Sovjetik”. Projekti heton arkitekturën e 14 ish-republikave sovjetike: Armenia, Azerbajxhani, …

Përshtypje nga Leksioni i Dietmar Steiner mbi Modernizmin Sovietik